8 tips för dig som är nybörjare på aktieinvesteringar

Är du nybörjare på aktieinvesteringar? Då har du kommit till rätt ställe! Vi har sammanställt 8 tips som hjälper dig att lyckas med dina aktieinvesteringar. Läs vidare för att få tips om hur du kan börja investera i aktier.

1. Definiera ditt investeringsmål 

Börja med att definiera vad din plan och ditt mål med investeringen är och vad du vill uppnå med den. Det hjälper dig att hålla fokus och välja rätt investeringar.

2. Har en LEI-kod

LEI-koden (Legal Entity Identifier) är ett unikt identifieringsnummer som du måste ha om du vill handla med aktier och värdepapper. Det är ett internationellt system som används för att identifiera alla som handlar med finansiella instrument. Läs mer om LEI-registreringar här. 

3. Investerar du på kort eller lång sikt?

Innan du börjar investera bör du fundera på om dina investeringar är kort- eller långsiktiga. Detta är viktigt eftersom det har stor betydelse för vilka aktier du bör investera i. 

4. Gör din forskning

Det är viktigt att du gör din research innan du investerar i aktier. Studera marknaden och läs om de olika företag som du funderar på att investera i och undersök deras ekonomiska situation.

5. Var realistisk

Var realistisk och förvänta dig inte att tjäna stora summor på kort tid. Det tar tid att lära sig investera, men samtidigt ska du inte vara rädd för att ta risker och förlora pengar.

 6. Diversifiera dina investeringar

Det är bra att diversifiera dina investeringar. Det kan du göra genom att investera i olika sektorer, branscher och geografiska områden. På så sätt kan du minska risken för att undvika stora förluster om en viss ekonomi går dåligt. Dessutom kan du dra nytta av de olika konjunkturcyklerna.

7. Investera endast vad du har råd att förlora

Ett bra tips är att bara investera pengar som du har råd att förlora. Aktiehandel innebär en viss risk, så du bör aldrig investera pengar som du inte har råd att förlora eller som du behöver för andra ändamål. 

8. Få professionell rådgivning

Om du tycker att aktiehandel är en djungel att navigera i kan du ta professionell hjälp för att fatta rätt investeringsbeslut.