Flyttstädning: Vad ingår och vad bör du tänka på?

Flyttstädning är ett viktigt moment när du lämnar en bostad och flyttar till en ny. En noggrant utförd flyttstädning är ofta ett krav från hyresvärden eller den nya ägaren och kan påverka återbetalningen av din deposition eller kontraktets avslutande. Här är en genomgång av vad som vanligtvis ingår i en flyttstädning och vad du bör tänka på för att säkerställa att allt går smidigt.

1. Vad ingår i en flyttstädning?

Flyttstädning Uppsala skiljer sig från vanlig städning genom att vara mycket mer grundlig. Här är de huvudsakliga momenten som brukar ingå:

  • Kök: Alla köksytor, inklusive skåp, bänkskivor, och golv ska rengöras. Det innefattar även köksapparater som spis, ugn och kylskåp. Om det finns en frys, ska den avfrostas och rengöras. Ugnsplåtar och galler bör också rengöras noggrant.

  • Badrum: Toaletten, handfatet, dusch/badkar och kakelväggar ska rengöras. Kalk och andra avlagringar måste tas bort, och eventuella fläckar på speglar och kranar ska poleras bort. Dessutom ska golvbrunnar rengöras och ventilationen dammsugas.

  • Vardagsrum och sovrum: Alla ytor i rummen ska dammas av, och golven ska dammsugas och moppas. Fönsterkarmar, lister och dörrkarmar ska torkas av. I vissa fall ingår även fönsterputsning, men det är viktigt att kontrollera detta med städfirman.

  • Fönster: Ofta kräver hyresvärdar att alla fönster, både in- och utsida, ska putsas. Se till att detta är inkluderat i städningen, eftersom det annars kan bli en extra kostnad.

  • Golvrengöring: Alla golv ska dammsugas och våttorkas, oavsett material. För speciella golvtyper som parkett kan det krävas särskild behandling, så det är bra att kolla med städfirman vad som gäller.

2. Vad bör du tänka på?

För att undvika problem med hyresvärden eller nya ägare, är det viktigt att planera flyttstädningen noggrant. Här är några saker att tänka på:

  • Planera i tid: Flyttstädning kan vara tidskrävande, särskilt om du har en stor bostad. Det är därför viktigt att börja i god tid, eller att boka en städfirma med marginal före utflyttningsdagen.

  • Anlita en professionell städfirma: Även om det är möjligt att utföra flyttstädningen själv, väljer många att anlita en professionell städfirma. De har ofta erfarenhet av vad hyresvärdar och nya ägare förväntar sig, vilket kan minska risken för anmärkningar. Många städfirmor erbjuder också garanti på sitt arbete, vilket innebär att de kommer tillbaka och åtgärdar eventuella missar om något inte skulle godkännas vid besiktning.

  • Kontrollera städlistan: Om du anlitar en städfirma, se till att du får en detaljerad städlista över vad som ingår i tjänsten. Detta förhindrar missförstånd och oförutsedda kostnader.

  • Besiktning efter städning: Många hyresvärdar och fastighetsägare utför en besiktning efter flyttstädningen för att säkerställa att städningen är tillfredsställande. Om du har anlitat en städfirma med garanti, kan du undvika extra kostnader om något skulle behöva åtgärdas efteråt.

3. Vanliga extratjänster

Vissa moment kan vara extra kostnader, till exempel:

  • Putsning av fönster utvändigt
  • Rengöring av balkong eller förråd
  • Tvätt av persienner och väggar